Dit is een korte gids met de basisprincipes en enkele tips met de dingen waarop u moet letten bij de aankoop van LED strips.

1. Helderheid en verschillen in ons aanbod LED strips

1.1 Principes
De LED strips zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De breedte wordt bepaald door de grootte van de gemonteerde chip. De lengte van de strip is afhankelijk van de fabrikant en gaat van 1m tot 5m. 

De meeste eenkleurige LED strips die u op het internet vindt, zijn uitgerust met een 3528 Chip. De krachtigere en fellere 5050 Chip is ongeveer een 2mm groter dan de 3528 Chip. Deze wordt gemonteerd op strips met een breedte van 10 tot 12mm. De flexibele strips waar de Chips op bevestigd zijn, worden PCB's (printplaat) genoemd en dienen voor een “flexibele” stroomvoorziening voor de Chip. Op deze PCB's worden de Chips gemonteerd. De Chips zelf worden door gespecialiseerde bedrijven geleverd.

De Led strips worden in verschillende uitvoeringen op gebied van beschermingsniveau aangeboden. 

Er zijn strips in de IP20 uitvoering. Hierbij ligt de Chip bloot. Deze zijn geschikt voor gebruik binnenshuis. Vervolgens is er de semi-waterproof IP45-IP55 versie. Deze strips hebben aan de voorzijde een transparant beschermd omhulsel en zijn geschikt voor badkamers en beschermde buitenruimtes (bijv. veranda, garage, ...). LED strips voor outdoor gebruik zijn volledig gegoten, zodat de printplaat en Chips volledig beschermd zijn tegen externe factoren. Deze IP67-IP68 kunnen buiten veilig gebruikt worden. 
De meeste LED strips hebben op de achterzijde een plakstrip om de montage te vergemakkelijken. Bij gebruik buitenshuis wordt echter het gebruik van LED profielen aangeraden. 1.2 De constructie van de Chip
Er zijn enkele belangrijke criteria aangaande de helderheid van de LED strip:
- ontwerp en plaatsing van Chip
- het aantal Chips op de strip
- de grootte van de gebruikte chip. Hierbij zijn er 2 versies: SMD3528 (klein) en SMD5050 (groot). De betekenis is algeleid van de afmetingen van de chip. Bij de SMD3528 versie is de lichtcel 3,5mm x 2,8mm. Bij de SMD5050 is de lichtcel 5,0mm x 5,0mm.
De algemene regel is: Hoe grote de chip, hoe groter het stroomverbruik (Watt), hoe meer lichtopbrengst.

Op bovenstaande foto ziet u duidelijk het verschil in grootte tussen SMD3528 en SMD50501.3 LED strips met SMD3528 ... de meest voorkomende chip
De SMD3528 biedt een helderheid van ongeveer een 200 Lumen/m bij een stroomverbruik van 5Watt/m. LED strips die uitgerust zijn met de 3528 chip zijn het meest voorkomend. 
Deze strips zijn uitermate geschikt om te gebruiken als indirecte sfeerverlichting (achter een TV meubel, spiegel, ...). 

De meeste LED strips met SMD3528 zijn uitgerust met 60 LEDs/m.

De voordelen van deze LED strips:
- uniforme lichtverdeling (de chips zijn relatief dicht naast elkaar gemonteerd op de strip)
- lage energiekosten (door het lage stroomverbruik)1.4 LED strips met SMD5050 ... meer Watt, meer lichtopbrengst
De SMD5050 is krachtiger dan de SMD3528. De LED strips zijn uitgerust met 30 LEDs/m of met 60LEDs/m.
De structurele afmetingen van de LED strip met 60 LED/m en 30 LED/m zijn identiek, enkel het aantal chips per meter is gehalveerd. Als voordeel heeft dit een lager energieverbruik van de LED strip, een nadeel is dat de lichtopbrengst lager zal zijn dan bij LED strips die uitgerust zijn met 60 LED/m. 


Op bovenstaande foto ziet u het verschil tussen 60 LEDs/m en 30 LEDs/m1.5 LED strips met SMD5050 en 150 chips
Deze LED strips hebben een stroomverbruik van 7.5Watt/m. De lichtopbrengst is beduidend hoger dan bij een SMD3528 chip. Deze LED strips zijn geschikt als directe lichtbron (in tegenstelling tot SMD3528 strips, die enkel voor sfeerverlichting geschikt zijn).

Deze strips zijn te koppelen tot een maximale afstand van 10 meter. De strips hebben een stroomverbruik van 36Watt/5m, dus hou hier rekening mee bij de keuze van uw stroomadapter.1.6 LED strips met SMD5050 en 300 chips
De topklasse op gebied van lichtopbrengst!
De enorme lichtopbrengst vereist een groot stroomverbruik. Deze LED strips verbruiken 14Watt/m. 
Qua lichtopbrengst zijn deze LED strips vergelijkbaar met conventionele TL verlichting.
Let op!! Deze vergelijking is slechts een leidraad aangezien een TL verlichting 360° verlicht, terwijl het licht van een LED strip een stralingshoek heeft van 120°. 
De lichtopbrengst is ook afhankelijk van de gekozen kleur (koud wit zal bijvoorbeeld feller licht geven dan warm wit).

Bij gebruik van deze LED strips over een afstand van 10meter heeft u een high performance voeding nodig. 
2. Mono kleur of RGB verlichting?
Wat kan er allemaal met RGB verlichting en wat kan er allemaal niet?

2.1 RGB LED strip versus éénkleurige LED strip
Fundamenteel onderscheid:
Terwijl in éénkleurige LED strips per chip slechts één kleur is ingebouwd, is in de RGB LED strip de zogenaamde tri-band chip ingebouwd. Dit wil zeggen dat elke chip een rode, groene en blauwe lichtcel (RGB) bevat.

Eénkleurige LED strips kunnen gedimd worden door de stroomsterkte aan te passen. Dit principe geldt ook voor RGB strips met dit verschil dat de 3 kleuren gedimd worden. Afhankelijk van welke lichtcel je meer of minder stroom geeft, kan je ook ook de kleur van de RGB LED strip wijzigen. 

Kleurverlopen bij RGB LED strips worden geregeld door de intensiteit in 1 kanaal op te voeren terwijl de intensiteit in een ander kanaal afneemt. Deze regeling gebeurt in de RGB controller.

2.2 Wat kan een RGB LED strip eigenlijk, en wat niet
RGB LED strips bieden een ruim kleurenpallet. Dankzij deze kleuren kan u mooie lichteffecten bekomen. De mogelijkheden van RGB LED strips zijn enorm.

Wat kan RGB theoretisch, maar praktisch helaas niet!
Theoretisch kan een RGB LED strip warm wit produceren. In de praktijk is dit echter afhankelijk van de gebruikte LED controller, omdat de LED controller de LED strip aanstuurt.
RGB LED strips produceren wel koud wit licht bij 100% lichtopbrengst van de drie afzonderlijke kleuren. Voor een gezellige woonkamer sfeer is deze kleur echter niet erg geschikt.
Een exacte kleur warm wit is onmogelijk in te stellen op een RGB LED strip, een benadering is echter mogelijk door via de controller een beetje geel toe te voegen. 

Afhankelijk van wat u met de opstelling wil bereiken, moet u uw keuze maken tussen een éénkleurige LED strip en een RGB LED strip (indien u speciale kleureffecten wil hebben).3. Hoe stel ik mijn LED set samen?

3.1 De belangrijkste tips
Volgende punten moet u in het oog houden:
a. Het effectieve stroomverbruik van uw LED opstelling. De kosten op uw energierekening worden niet bepaald door de lengte van de LED strip maar door de gebruikte voeding.
b. De voeding moet minstens gelijk, en liefst iets zwaarder zijn dan de specificaties die de LED strip vereist.
c. Via LED dimmer en LED controller kan u via de afstandsbediening de LED strip uitschakelen. De 220V voedingsadapter wordt hiermee echter niet uitgeschakeld. Schakel deze ook uit.
d. Volg altijd de instructies op de toestellen (LED dimmer, LED controller) om de zwaarte van de adapters te bepalen.

3.2 RGB LED strip set met controller
De set bestaat uit een RGB LED strip, LED controller, voedingsadapter en afstandsbediening.4. Aansluiten van een set
Het aansluiten van een set gebeurt altijd volgens hetzelfde principe:

Voedingsadapter met 230V aansluiting (ingangsvermogen) en 12V (of indien u een 24V controller gebruikt, 24V) uitgangsvermogen met + en – pool.


4.1 Aansluiting van voedingsadapter naar controller4.2 Controller: Aansluiting tot 5m RGB strip
Ledstrips van 5m kan u zelf op de door u gewenste lengte afknippen (op daarvoor speciaal voorziene plaatsen op de LED strip – deze plaatsen staan op de strip meestal aangeduid met een klein schaartje). Onze RGB LED sets worden kant en klaar (inclusief connectoren) geleverd zodat u deze direct kan gebruiken.

Indien u langer dan 5 meter wil gaan, en de controller en voedingsadapter zijn hiervoor geschikt, dan kan u best elke LED strip apart met de controller verbinden.

Terug naar veelgestelde vragen


trap@cdrwinkel.com